מערכת נתוני אשראי קיימת כבר עשרות שנים בלא מעט ממדינות אירופה וארהב, מערכות אלו אוספות נתוני פיננסים הקשורים להנתהלות של הלקוחות אל מול הבנקים וחברות האשראי. נתונים אלו נאספים על מנת לייצר תחרות בין השירותים אותם נותנים הבנקים וחברות האשראי השונות, אך אצלנו במדינת ישראל התקדמות בכל הקשור לנתוני אשראי והחוק הראשון שנחקק בנושא הייתה רק בשנת 2002. חוק זה עשה ניסיון לאסוף נתונים שליליים של לקוחות הבנקים אשר יעזרו ויתריעו לבנקים על חובות או הוצעות לפועל שונות, אבל בשנת 2016 שונה החוק ורק באפריל 2019 הוא נכנס לחוק ובשביל שתדעו למה חוק זה כל כך חשוב, השארו למאמר הבא.
לא רק שלילי
בשנת 2002 חוקקה כנסת ישראל את חוק נתוני האשראי הראשון, חוק זה כלל בתוכו רק פעולות שליליות של בעלי חשבונות הבנק. כך למשל אם עמדה כנגדכם תביעת הוצאה לפועל, איחור של תשלומי הלוואות וכו. כל אלו נאגרו במשך עשור החל מהרגע שפתחתם את חשבון הבנק שלכם, אבל מעבר לחוק שנכנס לפועל אי שם בשנת 2002, גם לבנקים ולחברות האשראי ישנו דירוג פנימי של הלקוחות שלהם. דירוג זה אמור לתת תמונת מצב בנוגע ללקוחות, מי מתקשה לעמוד במסגרת האשראי ומי מתקשה בהחזרת הלוואות.
גם חיובי
חוק נתוני האשראי שחוקק בשנת 2016 ונכנס לתוקף רק באפריל 2019 מנסה לעשות סדרים בדברים, אבל מעבר לסדר הוא גם מנסה ליצור תחרות בריאה בין לקוחות הבנקים אל מול הבנקים וחברות האשראי. כך שהמידע החדש שיאסף עליכם החל מאפריל 2019 יועבר לבנק ישראל ויקבל מסמך ובו תקבלו ניקוד בכל הקשור לפעולות הפיננסיות שביצעתם בעשור האחרון. מלבד למסמך שלא יהיה רק "פנימי" בין הבנקים לחברות האשראי, החוק החדש נותן אישור לחברות אשראי חיצוניות לבצע סקירה של הפעולות שלכם ולתת לכם דירוג שיוכל לאפיין את מוסר התשלומים שלכם. יחד עם כל אלו במידה ונתוני האשראי שלכם יראו על התנהלות חיובית, תוכלו לקבל הלוואות/משכנתאות/מסגרות אשראי הרבה יותר נוחות. מכיוון שציון חיובי מראה כי אתם ידעתם להתנהל במסגרות האשראי שונות ועל כך אתם לקוחות אשר יכולים לקבל ריביות נוחות יותר ואין חשש שלא תוכלו לעמוד בהתחייבויות