
חינוך. מילה כל כך גדולה ואינסופית. לבתי הספר והגנים קוראים – מערכת החינוך. אבל האם הילדים באמת שם מקבלים חינוך? מה חשוב לנו בחינוך של הילדים שלנו? לאילו ערכים אנחנו רוצים שיחנכו? בתי הספר של היום לא ממש מחנכים אלא יותר נותנים השכלה – הקניית ידע בנושאים שונים. ידע שהיום אפשר ללמוד בצורה אינסופית מערוצי האינטרנט השונים. בנוסף, הילדים שלנו מקבלים בבתי הספר והגנים, סביבה, סביבה של ילדים אחרים, מורים, מדריכים וכולי.
חכמת הקבלה מלמדת אותנו שעיקר הלמידה שלנו היא בהשפעת הסביבה. אנחנו לומדים בעיקר מדוגמא אישית, הורה/מורה, יכול לומר הרבה מילים על איך צריך להתנהג, אבל אם הוא יתן לילד דוגמת התנהגות אחרת, זה מה שהילד ילמד, ולא 1000 מילים שיגיד על זה. אם מורה צעקנית מעירה לילדים על צעקותיהם זה לא יעזור. הילד פשוט מחקה התנהגות שהוא רואה. התנהגות של כל אחד מולו, הורים/מורים/ילדים אחרים. זו הלמידה שלנו, ממש כמו קופים. מחקים את האחר.
לאיזה התנהגויות הילד שלנו נחשף במוסדות ה"חינוך" שלנו והאם אלו התנהגויות שאנחנו רוצים שהילד שלנו ילמד? חכמת הקבלה אומרת שהערך הכי חשוב שאנחנו צריכים ללמוד וליישם בחיים שלנו הוא הערך של "ואהבת לרעך כמוך". את הערך הזה אנחנו יכולים ללמוד רק מדוגמאות כאלו שנקבל מסביבנו. הורים, ילדים אחרים, מורים, גננות וכולי. איך נלמד "ואהבת לרעך כמוך", באיזה דוגמאות?
הילד שלי היה 4 שנים בגן מדהים שהקימו חברים, שזה הערך שנמצא מול עיניהם כל הזמן. למשל כשיש קונפליקט בין ילדים, עושים לילדים "דיון". אין עונשים אלא דיבור – מה קרה, איך הרגשת, איך אתה תרגיש אם מישהו ינהג כך אליך, החבר רק רוצה קשר איתך ולא ידע אחרת איך לבטא את זה.
פתאום הילדים מגלים שבאמת הם רק רוצים להיות חברים ורק צריכים ללמוד איך באמת להיות חברים. בעיקר, הילדים לומדים למצוא לבד את הפתרונות. פתרונות שיוצרים חיבור ולא פירוד.
חכמת הקבלה אומרת לנו שכולנו צריכים להתחנך מחדש, איך להיות בקשרים נכונים בינינו, קשרים בהם אנחנו מבינים שכולנו בעצם רקמה אנושית אחת, קשורים ומשפיעים אחד על השני. ולכן צריכים ללמוד איך להשפיע רק טוב אחד על השני. איך להתחבר בלבבות ואיך רק כשלאחר יהיה טוב, אז גם לי יהיה באמת טוב.
לקריאה נוספת:
http://spaysa.org
http://www.rivka.org.il/pages/242.aspx
https://www.1family.co.il/